ایرانیان فردا-گروه یادداشت: شاید درست و زیبا باشد با وام گرفتن عبارت ((عقلانیت و آینده توسعه در ایران)) که در عین اینکه نام کتابی از دکتر محمود سریع القلم دانشمند ایرانی و استاد علوم سیاسی است. بربعد انسانی و در عین حال عقلایی، علمی و منطقی توسعه تاکید کنیم و همچنین نقبی بر سه نوع مشروعیت بزنیم مشروعیتهای سنتی، کاریزماتیک و عقلانی.

به گزارش ایرانیان فردا، در باب مشروعیتهای نگارنده این سطور معتقد است به جای واژه مشروعیت عقلانی این عبارت را بگوییم: مشروعیت توسعه محور و دموکراتیک را جهت شفافیت، در واقع توسعه پایدار امری که ما تا اکنون به آن دست نیافته و تنها در مقاطعی رشد و در مقاطعی بیشتر و عمیق‌تر افول داشته‌ایم .

قبض و بسطی که در سیاست شده چرخه انقلاب استبداد، البته در یکصد سال اخیر دردولت محمد خاتمی نزدیک به 10 درصد رشد یعنی بیشترین رشد اقتصادی تاریخ معاصر ایران را داشته‌ایم ولی توسعه مفهوم دیگری است که واجد تعریف جامع ذیل است: توسعه امری است عمیق، همه جانبه به مفهوم در بر داشتن همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، بازرگانی، اجتماعی، فرهنگی، علمی، آموزشی، حقوقی، دیپلوماتیک و نظامی. پایدار به مفهوم دارای ثبات، عمیق به معنای دارای ریشه و ژرفنا، همسو با محیط زیست و حقوق بین الملل از جمله حقوق بین الملل توسعه و متوازن به معنایی همراهی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با حقوق سیاسی و حقوق بشر چون دموکراسی، آزادی‌های فردی و سایر حقوق اساسی می‌باشد.

به امید که جهان سوم، خاورمیانه و ایران عزیز امروز ایرانی که روزگاری تمدنی کهن در کنار چین، روم یونان، بابل مصر، فنیقیه، لیدیه، آشور، عیلام، بابل، بیزانس بوده به جایگاه اصلی خود برگشته و سهم حقیقی‌اش در تحولات جهانی با شاخص جمعیت، وسعت، مواد خام، کانی ها، پتروشیمی، فلزات و معادن، موقعیت، نیروی متخصص، سمپاتی و لابی در جهان و… یافته و در عرصه‌های قدرت نرم و سخت در حوزه‌های علمی و تکنولوژیک، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، دامپروری، گردشگری، بهداشت و درمان، نظام تأمین و رفاه اجتماعی، نظامی، امنیتی و دفاعی تاریخی توسعه مند بدرخشد ایرانیان باید با کاهش بیکاری چون مالزی و سنگاپور و کاهش فاصله طبقاتی چون ملل اسکاندیناوی و کاهش آسیب پذیری در جنگهای موج سومی امروز فردایی در خور نام ایران با استقلال، آزادی، جمهوریت، ایرانیت، تحقق مردم سالاری، تأمین حقوق شهروندی، امنیت پایدار و توسعه متوازن، عدالت اجتماعی و اصل موازنه منفی دکتر مصدق در رویکرد استقلال طلبانه نه شرقی نه غربی برای امروز فردای. خویش، فرزندانشان و میهن اهوراییشان بسازند.

سرآغاز تحول خواهی شناخت از وضع موجود جهت ترسیم وضع مطلوب و نقشه راه معقول است شرط اول بدیهی آن شناخت موقعیت و قدرت واقعی در جهان رابطه با نظام و سازمان‌ها وپیمانهای بین الملل خصوصاً احیای برجام و نیز پذیرش شفافیت اقتصادی مانند fatf و سایر الزامات جهانی شدن از کنوانسیون تا اصول کلی حقوقی، قواعد آمره و عرف جامعه بین المللی است .

هرنوع قانون مندی جهانی دیگر و صد البته تنقیح و اصلاح معقول تمام قوانین داخلی جهت بروز رسانی کوچک کردن اقتصاد دولتی، تسهیل حقوق مردم و نیز ایجاد فرهنگ قانون گرایی در مردم و مبارزه با بروکراسی و موازی کاری زائد. زیرا این تدابیرمارا به اقتصاد بین الملل و جامعه جهانی و قافله توسعه و جهانی شدن وصل و حقوق اقتصادی اجتماعی فرهنگی و در راس آن حق توسعه مارا که طعمه عدم تدبیر در باب تحریم‌ها شده از حالت رکود تورمی و انزوا خارج می‌کند و مانع ونزوئلایی شدن تورم می‌شود.

صد البته لازم است در چنین اصلاحات ساختاری همه جانبه ای که به توسعه بیانجامد تصویر درست جامعه ایرانی را شاید در صادق ترین مکتوب در این رابطه که با رعایت قانون شفافیت و صراحت نقش ما را در آیینه نشان داده کتاب ساده و روان در عین حال علمی و دقیق جامعه شناسی خودمانی به قلم حسن نراقی است.

شناخت جامعه ما و اینکه ما چگونه ما شدیم از پس تاریخ ده هزارساله مان و تاریخ معاصر از جنبش های اجتماعی زنان، دانشجویان، کارگران، معلمان، هنرمندان، بازنشستگان، ضعفهای گفتمانی، عدم تببین روش‌های مطالبه گری خشونت پرهیز و کارزارهای مدرن خصوصا در دنیای مجازی، شبکه سازی اجتماعی ساختارمند، برنامه محور، اثباتی، خشونت پرهیز و غیر وابسته به فرد خاص و ابتنا بر تفکر وتشکل و دموکراسی جمعی و خرد نقاد همچنین لازم است فهم مسائل سیاسی اقتصادی کشورمان ناشی از حضور در کشورهای جهان سوم را در دستور کار قرارداده خصوصا تاثیر غیر متعهد بودن وتاثیر مسائل سیاسی اقتصادی نفت بر سیاست داخلی و خارجی و اقتصاد و امنیت ملی مان را بشناسیم و عمیقا درک کنیم.

کتاب جامعه شناسی خودمانی حسن نراقی که در سطور بالا به آن اشاره رفت برنقش عوامل فوق الاشاره در گذشته، حال و آینده ایران و نیز روانشناسی اجتماعی سیاسی، و جامعه شناسی فرهنگی اجتماعی اقتصادی سیاسی پرداخته است. همچنین برای خواننده بطوری ملموس و محسوس تبیین و تشریح نموده است و پرده از اشتباهاتمان برداشته است .

اشتباهاتی که تنها ریشه دردولتها ندارند که صد البته دولت‌ها نیز مقصرند اما راه گشایی عادلانه به مساله یابی منصفانه تنها ممکن است و تمام ایرانیان در سرنوشت توسعه خود در کامیابی و ناکامی اش به مساوات مسئولند. به امید مطالعه و آموزش برای توسعه و تحقق توسعه ای حقوق محور و بر مبنای آموزش، پژوهش وپرورش بهتر خصوصا دهه 60 ای ها، هفتادی ها، هشتادی ها و نودی هاو گسترش سواد و آگاهی آینده سازان این سرزمین که همانا بالاترین و جدیدترین سواد به تعریف و تعبیر یونسکو سواد تغییر است.

یکی از بسترهای خوب آن استفاده از رسانه و فضای مجازی البته توام با سواد تمییز رسانه ای خوب در فضای مجازی حاصل عصر اینترنت و ارتباطات و اطلاعات است. رسانه و خصوصا رسانه های مجازی به عنوان کاتالیزور توسعه و دموکراسی و نگهبان شفافیت، آزادی و حقوق بشر و زیرساختی برای مطالبه گری و شبکه سازی عمل می‌نمایند به امید پرورش نسل‌های داناتر و تواناتر از فرزندان ایران در آینده ای روشن برای سزمین اهورایی مان برمبنای علم و عمل و آگاهی و آزادی. به امید آن روز

  • نویسنده : غلامرضا جعفری
  • منبع خبر : ایرانیان فردا