زمانی که بعد از انتخابات 96 و اعتراضات دی ماه 96 از انتخاب نشدنش خوشحال بود و با کنایه رو به خبرنگاران میگفت خدا را شکر ما رئیس جمهور نشدیم که دلار بشه 5 هزارتومن ! هیچ وقت فکرش را نمی‌کرد که

شاید بتوان رئیسی را فاجعه قرن نامید. رئیس جمهوری که حتی یک نقطه رضایت برای رضای خدا هم در کارنامه‌اش نگذاشته. سخنرانی‌هایش پر است از اشتباهات انشایی و دیپلماتیک یک هفته پیش با یک اشتباه دیپلماتیک تلاش یک ساله تیم دیپلماسی خودش را به سطل آشغال ریخت! آنجایی که گفت ما برای بازگشت به برجام اعلام آمادگی کردیم.طرف امریکایی لج بازی میکند. ! دقیقا با این سخنرانی در جو حاضر طرف امریکایی را برد همانجایی که نیاز داشتند. وجدان عمومی دنیا با توجه به اتفاقات اخیر به 5+1 حمله میکرد تا به هیچ عنوان برجام را امضا نکنند هیچ که سپاه پاسداران را نیز در لیست تروریستی قرار دهند . هرچند که اروپا نسبت به این مسئله مقاومت به خرج داده ولی قطعنامه پارلمان اروپا در مقابل فشار جامعه اروپایی ممکن است در صورت عدم احیای برجام ما را وارد این ورطه نیز بکند . دولت رئیسی که قرار بود تمام تخم مرغ هایش در سبد برجام نباشد. اینقدر منفعل و بی عمل است که نه تخم مرغی برایش مانده و نه سبدی .

رئیسی هنوز هم طلبکار است

در دوره انتخابات ریاست جمهوری در هر جمعی که نشستم میگفتم اگر جای رئیسی باشم. کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری را برای خودم عقلانی نمی دانم . با توجه به تجربه‌ای که رئیسی در قوه قضائیه داشت و نحوه عملکردش در این حوزه او میتوانست به همین کار ادامه دهد. رئیس قوه قضائیه در همه جای دنیا قاضی القضات است و این وزیر دادگستری است که مدعی العموم است. ولی خوب در ایران وزیر دادگستری کلا خیلی کاره‌ای نیست و مثل باقی دولت نقش لجستیک را ایفا میکند. اما رئیسی به عنوان قاضی القضات نقش مدعی العموم را نیز ایفا میکرد در بالای جلسه مینشست و از دولت و ملت و مجلس انتقاد میکرد. این خاصیت ریاست قوه قضائیه است . قاضی ای که شمشیر دموکلس بالای سر کل کشور است. وظیفه‌اش این است که طلبکار اجرای قانون باشد و خلافکاران را مجازات کند . اما رئیسی آن جایگاه نازنین را به دلایلی که برای من حداقل نا شناخته است، رها کرد و خود را در معرض انتخابات قرار داد! انتخاباتی که همه میدانستند برنده‌اش یک بازنده بزرگ خواهد بود !رئیسی با هر شرایطی رئیس جمهور شد ولی از روز اول طوری صحبت میکرد که انگار همچنان بر کرسی قاضی القضاتی است. از دولت انتقاد میکند از وزرا انتقاد میکند در حالی که حالا خود اوست که مسئول دولت است.

دولت و مجلس یک دست افسانه قدرت اصولگرایان

شاید رئیسی اگر در یک شرایط غیر از آنکه در مقابل روحانی کاندیدای اصولگرایان بشود وارد سیاست میشد. میتوانست یک روحانی معتدل و میانه رو باشد. ولی جناحی برای ریاست جمهور به دنبال او آمد که از او توقع تندروی داشت. رئیسی با آن پیش زمینه که شاید صدای او را کمتر کسی در ادوار مختلف شنیده بود و شاید تندروترین مصاحبه اش به سال 88 و ماجراهای آن سال باز میگشت این بار آمده بود تا نماینده جناح راست افراطی نظام جمهوری اسلامی باشد.

انتخابات 1400 واقعا یک تله بود . اصلا هر سیاست مداری با اکراه در آن شرکت میکرد و هر کسی که رد صلاحیت میشد با یک لبخند نفس راحتی میکشید. چپ‌ها و اعتدالیون که خیلی علاقه‌ای نداشتند در این میدان شرکت کنند چون شرایط طوری بود که انتخابات قرار نبود به نفعشان باشد و الحق و الانصاف هم شورای نگهبان کاری کرد که اصلا آقای رئیسی خودش با خودش رقابت کند . حتی رقبایش هم مثل قاضی زاده و یا زاکانی داشتند مانور برای گرفتن پستشان از رئیسی را آغاز میکردند. قاضی زاده هاشمی حتی تلویحاً در مصاحبه‌ای به آزاد نبودن این انتخابات اشاره کرد و گفت پس از 10 سال یک دست شدن حکومت می توان دوباره انتخابات آزاد برگزار کرد. ماه عسل جناح راست تندرو این بود که تقریباً هر عملکردی بعد از عملکرد سال آخر روحانی عملکرد مثبت محسوب میشد . وزیر اقتصاد دولت رئیسی چند ماه پیش از انتخابات گفته بود هر دولتی در سال آینده (1400) تورم پایینی را تجربه خواهد کرد.

اصولگرایان که راه مذاکره دولت روحانی را در اسفند 99 سد کرده بودند. حالا به این نتیجه رسیدند که با یک دست شدن دولت و مجلس و لابی گری‌های پشت سر هم میتوانند به توافق برجام برگردند و بر سریر قرارداد 25 ساله ایران-چین بنشینند.اما عرضه این ماجرا در این دولت وجود نداشت. گفته شد از لحظه اول مذاکرات برجامی باقری کنی تنش در میز مذاکرات افزایش یافت و این تنش در حالی بود که با آن وضعیت سیاسی و اقتصادی ایران دست بالا را در مذاکرات نداشت. رئیس جمهوری که منتخب 20 درصد مردم ایران بود در وضعیت اقتصادی اسفباری که به خاطر تحریم‌ها قرار داشت . حالا برای غرب شرط و شروط تحویل میداد . مذاکرات آنقدر کسل کننده شد که خبرنگارها هم از آن دل کندند و شاگرد اول کلاس سعید جلیلی دقیقا همانطور که استاد ، به مذاکرات ادامه داد !

وقت خریدن باقری کنی برای اینکه شاید اوضاع داخل راه نفسی به او در مذاکرات بدهد با کاهش ارزش پول ملی بی فایده شد و حالا با آن مصاحبه شاهکار رئیس جمهور دیگر شاید شانسی برای علی باقری کنی و رئیسش امیرعبداللهیان برای بازگشت به برجام وجود نداشته باشد.

فاجعه انتخاب دولت،دولت جا به جا

چینش دولت رئیسی بیشتر شبیه به صندلی بازی شده بود.تعدادی صندلی خالی بود و اعتقاد به این موضوع که این بازیگران باید تا پایان موسیقی دور صندلی‌ها بچرخند و روی صندلی‌ها بنشینند! والله که من هیچ ایده دیگری جز این برای نشستن مرحوم سردار قاسمی روی صندلی وزارت راه و شهرسازی و عزت الله ضرغامی بروی صندلی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری نمی بینم.

عبدالملکی که با تحقیر مجلسیان گفته بود اگر صندلی وزارت کار را تصاحب نکند. وزیر بعدی نیز مهره خود اوست. پدیده ای بود عجیب الخلقه که قرار بود با یک میلیون تومان شغل ایجاد کند ولی بدون ایجاد شغل خاصی یا تحولی در سیستم رفاه اجتماعی از دولت جدا شد و به مناطق آزاد رفت . جایگزین او از نزدیکان محمود احمدی‌نژاد صولت مرتضوی بود.

رئیسی که به صورت ناشتا وعده میداد وعده ساخت 4 میلیون مسکن را بر عهده مرحوم سردار قاسمی گذاشت که سردار قاسمی با وجود مریضی و مبارزه با سرطان نتوانست این ماموریت را حتی با یک واحد مسکن انجام دهد.چند روز پیش از درگذشتش از سمت وزارت راه کنار رفت تا مهرداد بذرپاش که بیشتر در زمینه صنعتی تجربه کار داشت این بار روی صندلی وزارت راه بنشیند .

اما اوج فاجعه رئیسی به بانک مرکزی میرسد . قول معروف این است که اگر اصول اقتصاد را جدی نگیرید اصول اقتصاد شما را نابود خواهد کرد . رئیسی دوباره به نزدیکان احمدی‌نژاد یعنی پایداری‌ها رجوع کرد و مردی را به عنوان رئیس بانک انتخاب کرد که حتی اقتصاد خوانده هم نبود . علی صالح آبادی که در دوران مسئولیتش در بورس هم خیلی موفق نبود این بار جزئی از خیل فارغ التحصیلان امام صادق بود که به دولت آمد وی که اصلا خبر نداشت بانک مرکزی یعنی چه ! یکی از فاجعه بار ترین سقوط‌های پول ملی در تاریخ را رقم زد! و جایش را به دکتر فرزین داد !

سرنوشت دولت رئیسی !

در بهترین حالت دولت رئیسی میتواند قیمت دلار را چیزی حدود 50 هزارتومان تثبیت کند افزایش حقوق بدهد و طی یکی دو سال وضع را بهتر کند . اما … نا آرامی‌های چند ماه گذشته سقوط آزاد پول ملی بی برنامگی دولت رئیسی شاید هر چند بعید اولین دولت تک دوره ای جمهوری اسلامی را به وجود بیاورد . آن بعید هم که گفتم بابت این است که بالاخره اگر شورای نگهبان بخواهد میتواند صحنه انتخابات را برای رئیسی آرایش کند .

  • نویسنده : معین وکیلی